Kayıt dışı çalışmanın çok yüksek olduğu moto kuryelik sektörüne salgın nedeniyle işsiz kalan birçok kişi de dahil oldu. Eğitim almadan işe başlayan kuryelerin sırtına bir de “çabuk getir” baskısı eklenince her gün onlarca moto kurye kazası yaşanmaya başlandı. Durum öyle bir hal almış ki işlerini kaybetmek istemeyen kıuryeler kazadan sonra bile paketi yetiştirme telaşına giriyor. Temel talepleri ise: Güvenceli çalışmak, çok tehlikeli meslekler grubuna alınmak, mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu tutulması, müşterilerden empati ve sabır.

SAKAT KALANLAR VAR

25 yıldır moto kuryelik yapan 45 yaşındaki Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Özdemir, sektördeki eğitim sorununa dikkat çekerek “Salgın başladığında insanlar virüs bize bulaşmasın diye her şeyden uzak duruyordu ama şimdi öyle bir hal aldı ki, insanlar internet üzerinden her şeyi almaya başladı. Bu iş de kuryelerin üzerine bindi. Normal şartlarda bir kuryenin eğitime tabi olup mesleki yeterlilik belgesi alması lazım. Ama belge mecburi tutulmuyor. Bizim amacımız da insanların eğitimlerini tamamlayıp bu belgeyi aldıktan sonra mesleğe yönelmesi. İşverenler, insanları güvencesizleştiriyorlar ama bu işin kaymağını yemekten de geri kalmıyorlar. Kuryeler ise yollarda kaza yapıyor, ömür boyu sakat kalan arkadaşlarımız var” şeklinde konuşuyor.

Haberin tamamı için..