Pandemide en çok ihtiyaç duyulan meslek moto kuryelik oldu. Kimsenin beklemediği bir ivmeyle büyüyen sektör beraberinde sorunlar getiriyor. Özellikle herkesin işi yapabilir düzeyde basitleştirmesi olumsuzlukları çoğaltıyor. Tehlikeli meslek sınıfına acilen girmek gerekiyor.

Her kes her işi yapamaz. Bu kavram her iş sektörü için geçerlidir. Özellikle bazı meslekler vardır ki mutlaka eğitimi alınmalıdır. Bu işler insan ve çevre sağlığına göre tehlikeli olarak sınıflandırılabilir. Moto kurye mesleği, hangi sektöre hizmet ederse etsin tehlikeli meslek sınıfında olmalıdır. Böylece nasıl her isteyen demir sanayinde çalışamıyorsa bizim içinde aynı durum olmalıdır.

Her gün duyuyoruz. Haberlerin çoğunda kuryenin kaza yaptığı, yaralandığı hatta hayatını kaybettiğini öğreniyoruz. Son iki yılda sektör bu kadar genişlemiş ve genişlemeye devam ederken bir önlem alınmalı. Hiç bir eğitimden geçmeden motora binebilen her kes kuryelik yapabileceğini savunuyor. bu işi bu kadar hafife almak malesef çok sakıncalı oluyor. Motosiklet sürmek ile Moto kurye lik aynı görünsede çok farklılar. özellikle yoğun trafikte 8 saat ve üzeri motosiklet kullanmak zorunda kalan kuryeler var. Bu işe müşteri ile ikili ilişkiler ekleniyor. Trafikte kaza riskleri, tartışmalar ekleniyor. her yönüyle olumsuz hava şartları ekleniyor. Neticede kurye bir insan ve etki tepki ye maruz kalıyor. Eğer tecrübeli değilse bu dinamikler kaza meydana getiriyor.

Kurye olmak için sadece Şehri bilmek yetmez. Kurye olacak kişi farklı konularda deneyimli olmalıdır. En başta kullanacağı motosiklet ehliyeti A sınıfı ve 2 yıl deneyimli olmalı. Bu 22 yaşında olması anlamına geliyor. A1 ehliyetin 16 yaşında 11 KW motor için kullanıma izin verdiğini düşünürsek yanlışlar burada başlıyor. Hayat tecrübesi dahi olmayan bu gençler motosiklet kullanabilmek adına her an kaza riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Mesleki yeterlilik belgesinin bizim için mecburi olması için girişimlerimiz devam ediyor. Ancak bu sayede biraz olsun olumsuzlukların önüne geçebiliriz.

16 yaşında bir gencin ne şehri bilmesini, ne trafikte sürmesini ne ikili ilişkilerinin derecesini, ne kural tanımazlığını bize anlatamazsınız.

En önemlisi, bu işe 30 yılını vermiş arkadaşlarımızla aynı kefeye hiç koyamazsınız.

İhtiyaç duyulan her an çağırdığınız kuryelerin nasıl bir ortamda olduğunu unutmayın. Onlardan hizmet beklerken hayatlarını tehlikeye attıklarını unutmayın.
Siparişleri ” acil, çabuk, hızlı” diye pekiştirirken kendinizi kuryenin yerine koyun.
İhtiyacınızın bir hayata nasıl tesir edebileceğini aklınızdan çıkarmayın.