Motosiklet sürmenin en güzel yanı yaz mevsiminde püfür püfür gazlamaktır. Bu keyfi yaşamayan bilemez. Özellikle bireysel motosiklet sürücülerinde sık sık duyduğumuz hikayelerde mevcuttur.
Ancak motosikletle münasebeti profesyonel olan yani motosiklet kullanmak suretiyle para kazananlarda durum çok başkadır. Onlar hava şartları motosikletin seyrine engel olmadığı sürece 4 mevsim iki teker üzerindedirler.
Örneğin dünya motosiklet şampiyonasında yarışan bütün sporcular yağmur yağdığı için hafta sonu yarışında ” ıslak hava yarışmıyorum ” diyemez. Neticede kontrat var ve yarış kurulu müsabakayı tatil etmediği sürece yarış devam eder. Hemde tehlikeleri daha da artarak.
Burada profesyonel sürücüler, şartlar uyum sağlayarak en güvenli sürüşü yaparlar. Ve bu farklı havalarda favoriler kaybedebilir.
Motosikletli Kurye ve paket servis elemanı olarak çalışan meslektaşlarımız bu işi yaparken her türlü şartı hava durumunu, trafiği kalabalığı bilerek bir yerde çalışmaktadırlar. çok sıradışı bir durum olmadığı sürece “ben oynamıyorum” der gibi işi aksatamazlar. Dolayısı ile kuralları kendisine göre uygulayanlar herzaman zarar görmektedirler.
Motosikletli Kuryelik yapan arkadaşlarımız, işe girerken şartlarını bilerek işletme ile anlaşarak işe başlarlar. Bir çok arkadaşımız işe başlarken şartları belirle ve sözleşme imazalar. Bu sözleşme iki taraf içinde yararlıdır. işletme şartları yerine getirir, çalışan kurallara uyar. Tabiki bazı durumlarda insiyatifler ve esnemeler olabilir. Ancak bu iki tarafıda zor durumda bırakmayacak şekildedir.
Paket servis elamanları çalıştıkları işletmelerde işe başlarken şartlarını konuşmalı ve buna göre sözleşme imzalamadır. Bu sözleşme de işletmenin mesai saatleri, sağlayacağı ekipmanlar, teslimat süreleri, işletme içinde elemanın sorumlulukları, sosyal güvenliği ve maaş politikası olmalıdır.
Sözleşmenin diğer tarafı olan paket servis elemanıda bu şartlara ek olarak hangi şartlarda çalışmayacağını belirtebilir. Karşılıklı imzadan sonra sözleşmeye uymayan için hukuki süreç yaptırılabilir.
Mutlaka ekipman ihtiyacınızı işe girerken anlaşmaya bağlayın ve temin ettirin. Zamana yayılmış  taahhütler hem işletmeyi hem sizi yarı yolda bırakabilir. Fevri davranıp işinizden olmayın, işletmeyide sıkıntıya sokmayın.
Sağolsun bazı çalışan arkadaşlar, bu sözleşmenin bırakın gereğini kendisini bile yapmadıkları için işletmelerin baskısına maruz kalıyorlar. Ve sürekli yardım talebiyle karşılaşıyoruz.
İşe başlamadan önce şartlarınızı mutlaka konuşup anlaşın. Prfesyonel olarak çalışan arkadaşlar zaten yıllardır işin içinde olduklarından nerelerde, hangi şartlarda çalışmaları gerektiğini bilirler.  Dönemsel çalışmak isteyenlerde mutlaka sorup soruşturmalı işe başlamadan önce başına gelebilecek durumları öğrenmelidir. Bireysel kafayla profesyonel iş yapılmaz.
Bir örnekle konuyu şimdilik noktalayalım.
Kurumsal bir gıda işletmesi şubesinde hiç beklenmeyen hava durumu değişikliğinde şiddetli yağış sebebiyle sürüş imkansız hale gelmişti. İşletme müdürü gelen telefonlara siparişi teslim edemeyeceklerini söylerek olumsuz cevap veriyordu. Yani çalışanını koruyordu. Bu iyi niyete bazı çalışanlar ” en azından yürüme mesafesinde gidebilecekleri ” siparişlerin alınıp, hazırlanıp teslimatını gerçekleştiriyordu. En azından yürüme mesafesinde olanları!
Profesyonellik gereği şartları olumsuz ise alternatif çözüm üretmeliğiz.